Ingrediënten

  • 2 uien
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 600 gram krieltjes (eventueel in de schil)
  • 3 teentjes knoflook
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 250 gram champignons
  • 3 rode paprika’s
  • 100 gram chorizo
  • Klein bosje verse bieslook
  • 200 gram zure room
  • 250 milliliter kippenbouillon
    (gebruik bij bereiding in de pan 350 milliliter)
  • Klontje boter

Bereiding in de pan

  • Snijd de uien in halve ringen.
  • Smelt de boter in de pan en bak de spekjes samen met de uien voor ongeveer 4 minuten.
  • Was de krieltjes.
  • Pers de knoflook uit.
  • Voeg de knoflook en krieltjes toe aan het ui-spekmengsel en bak voor 3 minuten.
  • Voeg tomatenpuree en paprikapoeder toe en roer even door.
  • Snijd de champignons in kwarten en de paprika’s in blokjes.
  • Voeg de champignons en paprika’s toe aan de rest.
  • Snijd de chorizo in blokjes en voeg deze toe.
  • Voeg de bouillon toe.
  • Verlaag het vuur en doe het deksel op de pan, laat voor ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken. Haal de laatste 10 minuten het deksel van de pan.
  • Als de krieltjes gaar zijn is het gerecht klaar.
  • Doe de zure room in een kommetje, snijd de bieslook fijn en voeg dit toe aan de zure room, roer door.
  • Serveer de zure room naast het stoofpotje.

Bereiding in de slowcooker

  • Smelt een klontje boter in de pan en bak de spekjes samen met de uien.
  • Voeg ook de tomatenpuree toe om deze te ontzuren en bak een minuutje mee.
  • Doe de uien en de spekjes in de slowcooker.
  • Was de krieltjes en leg deze ook in de slowcooker.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Snijd de chorizo in blokjes en voeg deze toe.
  • Snijd de champignons in kwarten en voeg deze toe.
  • Snijd de paprika in blokjes en voeg deze toe.
  • Strooi de paprikapoeder erover en roer even door.
  • Giet de bouillon erbij, kijk even of je alle bouillon nodig hebt, later wat toevoegen kan altijd.
  • Zet de slowcooker voor 3-4 uur op slow.
  • Controleer na 3 uur of de krieltjes gaar zijn, wanneer deze gaar zijn is je gerecht klaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de zure room in een kommetje, snijd de bieslook fijn en roer dit erdoor. Serveer dit bij het stoofpotje.
    Een recept van Christel van Dooren
    Categories: Hoofdgerecht