Het begrip tagliata komt van het Italiaanse tagliare, dat snijden betekent. Dit recept bestaat dan ook uit dun gesneden bavette (oftewel flank steak, vanglappen) op een bedje van typisch Italiaanse ingrediënten zoals rucola, balsamico en Parmezaanse kaas.

Een zomerse maaltijd! Dit Italiaanse gerecht is perfect, ook voor een doordeweekse avond. Bavette grillen en ondertussen de tomaatjes poffen. Serveertip een portie tagliatelle. In dit recept maak je de balsamicosiroop heel makkelijk zelf.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 stukken bavette
  • 150 gram rucola
  • 4 trosjes cherrytomaten
  • 100 milliliter balsamico azijn
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 citroenen
  • 100 gram parmezaan vlokken
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • Versgemalen zwarte peper
  • Grof zeezout

Overige benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Kernthermometer
  • Steelpan
  • Koekenpan

Bereiding

  • Haal de bavette uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.
  • Zet een steelpan op laag vuur, voeg balsamico azijn en suiker toe. Breng langzaam aan de kook en laat 10-15 minuten inkoken. Laat afkoelen.
  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze kleuren. Laat afkoelen.
  • Steek de BBQ aan voor directe en indirecte hitte, temperatuur ongeveer 200 graden.
  • Doe de rucola in een mengkom, knijp het sap van een halve citroen erover en meng.
  • Bestrooi de bavette rondom met peper en zout. Leg de bavette op het directe deel van de BBQ en de cherrytomaatjes op het indirecte deel. Sluit de BBQ en grill de bavette 3 minuten per kant.
  • Meet de kerntemperatuur van de bavette. Bij 52 graden is het vlees klaar. Laat 5-10 minuten rusten in (2 lagen) aluminiumfolie.
Als je geen BBQ hebt bereidt de bavette dan als volgt
  • Je hebt een gloeiend hete pan met dikke bodem nodig, zoals een gietijzeren koekenpan of een bakplaat.
  • Maak een korst door het vlees royaal te bestrijken met grof gemalen zwarte peper en zeezout. Wees royaal.
  • Meng het rubertalg(vet) met de boter in de hete pan. Het talg voorkomt dat de boter verbrandt, hoewel een afzuigkap in dit stadium een ​​goed idee is. Zodra de talg/botercombinatie lijkt te gaan roken, leg je de bavette steak in de pan om aan beide kanten te schroeien gedurende 3-7 minuten, afhankelijk van je gewenste gaarheid.
  • Gril de tomaatjes 10 minuten in de oven.
  • Verdeel de rucola op een groot bord, leg de cherrytomaatjes op de zijkant van het bord.
  • Snijd de bavette op de draad (je wil dus de draden doorsnijden)in dunne plakken, verdeel over het bord.
  • Voeg Parmezaan vlokken en pijnboompitten toe. Strooi zout over de tomaatjes.
  • Drizzle balsamicosiroop over de salade en serveer direct.
    Serveertip

    Serveer de tagliata met bavette met een portie tagliatelle. Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking en meng met een beetje olijfolie, zout en peper. Dit maakt de maaltijd nog completer en heerlijk vullend.

        Een recept van Han van de Mosselaar
        Categories: Hoofdgerecht