Ingrediënten (voor 3 stuks)

Deeg

  • 250 gram T65 tarwebloem

  • 250 gram toppatentbloem

  • 7 gram gist

  • 9 gram zout

  • 290 gram water

  • 2 gram Italiaanse kruiden (of naar smaak)

Vulling

  • 180 gram uitgelekte zongedroogde tomaatjes op olie in reepjes
  • 300 gram geraspte kaas naar keuze
  • 60 gram zonnebloempitten

    Bereiding

    • Alle ingrediënten voor het deeg gedurende 10-15 minuten mixen (afhankelijk van jouw mixer) totdat je een goed vliesje kunt trekken. Vervolgens in een met olie ingevette kom plaatsen en afdekken en nog 1 uur laten rijzen.

    • Na de eerste rijs in 3 stukken (ong. 265 gram) verdelen en licht opbollen en weer 20 minuten afgedekt laten rusten.

    • Vervolgens draai je het deeg per bol om op het werkblad zodat de bolle kant onderop komt te liggen en rolt het deeg mooi rond uit vanuit het midden naar boven en onder en van links naar rechts totdat het groot genoeg is. Dan ga je de buidel vullen en legt eerst 1/3 deel van de zongedroogde tomaatjes in het midden. Dan bedek je deze geheel met 100 gram geraspte kaas en strooit er vervolgens 1/3 deel is 20 gram zonnepitten over.

    • Nu zit alle vulling erop en plakken we het deeg aan de buitenrand op 1 punt omhoog en plooien vervolgens het deeg tegen elkaar zodat er een buidel ontstaat en knijpt hem dan strak dicht met je vingers en plaats het op het bakpapier voor de 2e rijs.

    • Na de 2e rijs van ongeveer 45 minuten, uiteraard afhankelijk of het genoeg is gerezen, storten we het op het ingebloemde bakpapier en plaatsen het in een voorverwarmde oven van 200 graden (boven en onderwarmte). Heb je deze optie niet dan op 180 graden in de hetelucht oven en plaatst hierin onder in de oven een bakje met heet water als je geen stoomfunctie hebt. Heb je wel een stoomfunctie dan geef je meteen nadat je de oven sluit wat stoomstootjes. Heb je die niet dan haal je het geplaatste bakje water na 15 minuten uit de oven en bakt de broodjes nog 10 minuten verder af.

    • Als het brooddeeg 95 graden heeft bereikt in de geplooide buitenkant, in dit geval dus niet in de kern meten omdat daar de vulling zit heeft bereikt van 95 graden dan is het brood gaar en plaats het uit de oven meteen op het rooster en laat ze afkoelen.

    Een recept van Ad Wouters